Leestips voor kinderen | November 2024

Voor ouder & kind
29 oktober 2024
Leontine en Janneke
Janneke van Eijndhoven & Leontine le Blanc
boekentips RID

Deze maand geven we een aantal boekentips van recent verschenen boeken in verschillende categorieën, die voor kinderen leuk zijn om zelf te lezen.

Blitz! Zwemmen in de ruimte – Rian Visser

Dit is alweer het negende deel in de succesvolle serie van Rian Visser over het ruimtemannetje Blitz. Blitz is een lief groen mannetje die heel open, nieuwsgierig en onbevangen naar alles en iedereen om hem heen kijkt.

Deze serie is zo populair door de humor en het avontuur, de prettig leesbare lay-out en de fijne tekeningen van Lars Deltrap. Hierdoor is de serie ook geliefd bij kinderen die moeite hebben met lezen of nog niet hebben ontdekt hoe leuk lezen is.

Het is fijn dat het een serie is, want als je Blitz eenmaal in je hart hebt gesloten, wil je alle delen lezen. Knap hoe Rian Visser er ook diverse thema’s in heeft verwerkt zoals dat sporten leuk en gezond is, elkaar helpen fijn is en het belang van water voor de natuur.

Blitz wil in dit deel namelijk gaan zwemmen. Rennen is leuk, maar zijn planeet is niet zo groot en rondjes lopen is een beetje saai. Springtouwen lukt alleen als een ander draait, anders komt het touw tegen zijn lange neus. Maar dan ontdekt hij flippers en lijkt zwemmen hem leuk! Dit is zo leuk beschreven, omdat Blitz al deze mogelijkheden nog niet kent en gaat ontdekken.

Samen met vogel Priet gaat hij op zoek naar een bol waar water is om te zwemmen. Hij ontdekt waar water nog meer voor nodig is en dan ontstaat er een probleem…

jongen met boek

De dag dat de school levend werd – Tjibbe Veldkamp

Een nieuw pareltje uit de serie Tijgerlezen! Een boek met een mooie boodschap: het is niet leuk om kinderen buiten te sluiten. En doe je dat wel? Dat moet worden aangepakt! Op een humoristische manier met veel fantasie wordt het verhaal van Jip verteld.

Jip speelt vaak alleen omdat ze niet mee mag spelen met de andere meisjes uit haar groep. Op een dag stopt ze water, zand en wat gevoel in een potje, waardoor ze ‘leef’ maakt. Ze doet wat leef op een skippybal, waardoor die gaat leven. Vervolgens smeert ze het mengsel ook op een boom, waardoor ze niet meer alleen hoeft te spelen. Waar kan Jip nog meer leef op doen en wat zijn dan de gevolgen?

Nadia Meezen heeft het boek van prachtige illustraties voorzien. Hierin is veel diversiteit te zien in de personages, waardoor een ieder zich wel in iemand kan herkennen.

De jongen die verdween in een game – Claudia Jong

Dit is een fijn boek voor de bovenbouw (vanaf 10 jaar). Door de titel verwacht je misschien in een avontuur van een game terecht te komen. Maar het is eigenlijk juist andersom! De hoofdpersoon Jayden komt los van het gamen en gaat op avontuur in de echte wereld. Hij moet weer zelf leren denken en beleven.

Na een spannende start van het boek, komen we er achter dat Jayden soms fantaseert dat hij nog in een game zit, maar nu echt zonder moet. Hij is namelijk verslaafd aan gamen. In een donkere, muffe kamer, na schooltijd zo snel mogelijk gamen, niet naar buiten, weinig slaap en geen contact. Hij is niet van zijn kamer af te krijgen. Zijn ouders zijn het zat, maken zich zorgen en zijn wanhopig.

Op de dag van de bruiloft van zijn nicht wil Jayden weer niet van zijn kamer af. Zijn ouders gooien zijn beeldschermen, spelcomputers en telefoon in de auto en gaan met zijn zusje naar de bruiloft. Maar als je als zo lang alleen maar zit te gamen en als je contact verloopt via internet, hoe maak je dan contact met andere mensen en hoe kom je aan informatie? Hoe weet je hoe je weg moet lopen?

Het boek is makkelijk te lezen, je gaat er lekker vlot door heen. Doordat de inhoud aansluit op de bovenbouw, is het boek ook zeer geschikt voor oudere kinderen die moeite hebben met lezen. Natuurlijk ook zeker voor lezers die nog liever gamen. De stoere tekeningen van Leen Huysmans in rood en blauw passen heel goed bij het verhaal van de grens tussen gamen en werkelijkheid.

Poëzie - Lachen, gieren, brullen – diverse auteurs

Denk ook eens aan poëzie voor kinderen die nog moeite hebben met lezen. Je hebt dan een kort stukje tekst vol met taal en in deze bundel ook nog eens met prachtige grote afbeeldingen erbij. De afbeeldingen zijn gemaakt door Matt Hunt. Ze zijn vrolijk, speels en vol leuke details om steeds weer nieuwe dingen in te ontdekken.

Deze bundel laat zien dat gedichten niet alleen mooi en ontroerend kunnen zijn, maar ook grappig, vrolijk en leuk. Om van te genieten dus.

Er staan gedichten in die al eens eerder zijn verschenen, maar er staat ook veel nieuw werk in. Deze gedichten zullen voor veel (lees)plezier en humor zorgen!

meisje met boek op hoofd

Informatieboek – Digibrein – Anders Hansen & Mats Wänblad

Een tijddief; verslaving; gebrek aan focus; een vol werkgeheugen; allemaal het gevolg van…. je raadt het waarschijnlijk al: een scherm. Hoe kun je hier verstandig mee omgaan?

In het boek Digibrein wordt op een speelse (zowel wat betreft inhoud als vormgeving), humorvolle en leerzame manier van alles uitgelegd rondom de verslaving van een mobiele telefoon, tablet en social media. Via weetjes, feiten en verschillende herkenbare personages wordt beschreven hoe die verslaving werkt en wat voor impact het heeft op iemands leven. Door bijvoorbeeld een inkijkje te geven in hoe ons brein werkt, wordt duidelijk waarom we steeds onze telefoon erbij pakken en wat dat met onze hersenen doet.

Een verbod op schermen wordt niet gestimuleerd, maar door tips, hacks en tools wordt wel meegegeven om er op een verstandige manier mee om te gaan. Een goed leesbaar en informatief boek voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Verder lezen